Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç muayene sistemi, trafiğe çıkan araçların yaya ve yolcu güvenliğini tehdit eden unsurları en az  indirmeyi hedefleyen uygulamadır. Taşıtların teknik aksamının yolculuk için  yeterli olup olmadığını inceler. Trafiğe çıkan her araç muayeneden geçmek zorundadır.

Hangi aralıklarla araç muayenesi yaptırılır?

Muayene süreleri taşıtların türüne göre farklılık gösterse de belirli aralıklarla yaptırılması gerekiyor. Otomobillerde 2 yılda bir, traktörlerde, römork ve benzerlerinde de  3 yılda bir  aracı muayeneye sokmak gerekmektedir.  Ruhsatta ticari olarak geçen araçların ise her yıl muayeneden geçmesi gerekmektedir. 2 ve 3 tekerlekli araçlara ise trafik çıkışından sonraki ilk muayenesi 3 yıl sonra, takip eden muayeneleri ise 2 yıla bir yapılması gerekir.


Araç muayeneye götürülmeden  önce  herhangi bir borcu veya cezası olmamalıdır. Araç sigortasının yapılmış olması da ön şartlardan birisidir.

Ayrıca üçgen reflektör, yangın tüpü, ilk yardım çantası, egzoz emisyon pulu araç içerisinde olmalıdır. Araç LPG’li ise ruhsata işlenmiş halde olduğundan emin olun. Minibüs ve otobüslerde acil çıkış levhaları ve yeterli acil çıkış çekici olmalı.  Traktör ve kamyon için arka lambalar sorunsuz şekilde takılı olmalı. Muayene sırasında aracın ruhsatını da getirmek gerekiyor.

Whatsapp Telefon